neljapäev, 27. aprill 2017

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (Teema 11)

Negatiivne: 

Privaatsus tarkvara TOR kasutatavus tavakasutajale

Nägin just hiljuti ühte huvitavat ettekannet Tor'i kohta. Kuna Tor'i anonüümsus sõltub selle laialdasest kasutusele võtust on tema kasutatavus väga tähtsal kohal. Mida kergem on teda turvaliselt kasutada seda laiemalt tema kasutus levib, mida laiemalt levib seda turvalisem on võrk. Sama käib muude turva võrkude kohta nagu PGP. Antud ettekanne oli ühe uuringu põhjal, mis leidis Tor'i pakettist mitu erinevat nõrkust. Näiteks aeglane käivitus protsess, mille korral mõni uuringus osaleja avas oma tavalise brauser oletades, et anonüümsus on saavutatud! Teiseks oli tollase Tor baruseri staatus modifitseeritud Mozilla-na, mille tõttu ei olnud võimalik teda eristada tavalisest Modzillast viies sarnase segaduseni. Õnneks on neid probleeme tänaseks parandatud, kuid õppust võib võtta ikka,

Töös tuvastati kolm heuristikat kasutatavusest mõtlemiseks:
1) Paigaldamine eelneb kasutusele
Tavakasutajad on harjunud Install Wizardi'te ja muude paigaldamis dialoogide kasutamisega ning neile käivad keerulised käsuviiba käsud üle jõu.
2) Ole kindel, et kasutajad on teadlikud kompromissidest
Kasutajad on tihti nõus aeglasema interneti ühendusega, kui neid informeerida selle vajalikusest anonüümsuse säilitamisel.
3) Ütle kuidas, mitte miks
Turvalisuse tagamiseks on mõne tavalise rakenduse funktsionaalsus piiratud. Selgita, miks seda tehakse ilma tehnilistesse detailidesse laskumata. Eelistatavalt valikuga täpsema informatsiooni jaoks.

Allikas: Ettekanne Greg Norcie'i poolt ning ettekandes viidatud töö.


Positiivne:

FaceBook

Õpitavus: Peamised funktsioonid nagu postitamine, sõprade lisamine, oma info jagamine saavad selgeks mõnekümne minutiga peale uue konto loomist. Läbi erinevate dialoogide ja etteütlustega. Isegi vanaema saaks hakkama.
Tõhusus: Rakenduse põhi funktsioone on võimalik mõne klikiga täide viia.
Meeldejäävus: Põhi funktsionaalsus on adekvaatselt kirjeldatud nuppude ning sümbolitega. Ning kuna tegu on lihtsate operatsioonidega, ei ole palju seda mida ununeda saab.
Vead: Sisestatud info kustutamine on keeruline või praktiliselt võimatu.
Rahulolu: Tundub üpris kõrge, miks muidu nii palju kasutajaid ülemaailma on.

Kasulikkus: Aja raiskamine 5+

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar