reede, 12. mai 2017

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid (Teema 13)

Suur vend e. kuidas üksinda internetis olla.

Tänapäeval tundub interneti suhtlus sarnanevat rahvast täis ruumis vestlus kaaslasega mõttevahetusele. Ainult te olete eri otstes nii, et kõik kes teie vahele kuulevad seda. Ja pooled neist on asendatud stenografeerijatega, kes kirjutavad kõik öeldu üles selleks, et hiljem kellelegi maha müüa või ise lugeda, kui tulevikus kellelegi huvi pakkuma hakkad. 
Aga, kas tavakasutaja sellest aru saab? Ei, kui sa istud oma arvuti taga ja trükitud sõnad ilmuvad sõbra ekraanile ei ole kusagilt näha kõiki neid teisi inimesi, kes teiega koos seal ruumis on.


Lahendused

Tehnoloogia

AES põhine avaliku võtme krüptograafia võimaldab sõnumeid krüpteerida ennem saatmist. Muutes selle vahemeestele loetamatuks sõnamudruks. Avaliku võtme krüptograafias kasutatakse sellist krüpteeringu meetodit, millega saatja šifreerib sõnumi kasutades vastuvõtja avalikku võtit, vastuvõtja dešifreerib sõnumi enda salajase võtmega.

Tor (The onion router) võimaldab anonümiseerida arvutite vahelis ühendust ennast selleks ei saaks jälgida millistel saitidel inimesed käivad.

Koolitus

Võiks koolides arvuti kasutuse tundides rõhutada kui avalik turbeta interneti ühendus tegelikult on. Näiteks pannes mõned vestluskaaslased eri klassi ruumi otstesse ja andes teistele õpilastele ülessande üles kirjutada, mida räägitakse. Ja harjutada kasutama krüpteerimis aplikatsioone nõudes näiteks, et kodutööd arvuti tunnis tuleb edastada krüpteeritud kujul.

Reeglid

Ei oska eriti reegleid tavakodanikule pakkuda peale, pea meeles ja ole teadlik mis avalikus tasemega antud vestlus toimub.

Riikidele ja suur firmadele ütleks seda, et kui riik ei kaitse kodanikke avalike- või erahuvide eest, siis ei ole tema asi, mida muud inimesed oma anonüümsetes ja krüpteeritud kanalites ette võtavad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar