laupäev, 13. mai 2017

Eetika ja IT (Teema 14)

Internet Society Code of Conduct

See Interneti levikut ja positiivset arengut propageeriv organisatsioon on kokku pannud suhteliselt lühikese kuid minu arvates mõistliku käitumis reeglistiku. Leht siin.

Minu poolt tõlgitud käitumis juhend, millega on antud organisatsiooni liikmed kohustatud:

  • Võtma kõik mõistlikud abinõud tagamaks, et tema töö või töö vili ei põhjustaks asjatut ohtu või füüsilist kahju kellelegi.
  • Võtma kasutusele kõik mõistlikud meetmed, et minimeerida loodusvarade raiskamist, kahju keskkonnale ja inimeste oskuste ning tööstuse viljadele.
  • Kui tema professionaalset nõu ei aktsepteerita, võtma kõik mõistlikud meetmed, et tagada kõikide seda nõu teadlikult ignoreerivate isikute informeeritust võimalike ohtude või kahjude eest, mis võivad järgneda.
  • Vältima sellise tehnoloogia rakendamist, mis eiravad üldtunnustatud Interneti tehnilisi põhimõtteid, dokumenteeritud peamiselt IETFi (Internet Engineering Task Force) poolt. Eelkõige tuleb vältida tehnoloogiaid, mis kipuvad poolitama Interneti selle asemel, et hoida tema universaalset, unikaalset ja rahvusvahelist iseloomu, välja arvatud järgmises lõigus mainitud turvalisuse mehhanismide rakendamiseks.
  • Pöörama erilist tähelepanu Internetiteenuste katastroofi vastasele ja füüsiline või elektrooniline rünnak vastasele kaitsele ja antud kaitse terviklikkusele ning salvestatud või edastatud teave privaatsusele.
  • Võtma kõik mõistlikud meetmed, sealhulgas haridus ja muu teadmiste levitamine, et tagada Interneti olemasolu, kättesaadavus ja kasulikkus kõigile.
  • Ainult pakkuma arvamusi või teenuseid, mis jäävad liikme tegelik teadmiste või pädevuse valdkonda.
  • Rahalise või materiaalse konflikt korral, isiklike ja ametialaste huvide või erinevate ametialaste huvide valdkonnas, teavitama sellest konfliktist kõiki huvitatud isikuid ja vajadusel avalikustama need.
  • Austama üldtunnustatud Internet etiketti inimesega suhtlemises, eriti vältimaks ütlusi, mis on valed või mida tõenäoliselt võib pidada ebaviisakaks, taunitavaks, pahatahtlikuks, soovimatuks või põhjustab põhjendamatut kahju mainele. Vältima võltsitud või eksitavaid mõtteavaldusi.
  • Austama kõikide internetikasutajate privaatsust ja vaba juurdepääsu infole ja sidele; edendama nende õiguste levikut oma võimu piires.
  • Kohtlema kasutajaid ja kolleege õiglaselt ja võrdsetel alustel.
  • Austama õigustatud intellektuaalomandit, vältima plagiaatiseerimist ning tunnustama ideede loojaid.
  • Julgustama teisi järgima käesolevat käitumisjuhendit ning heidutavama koodi rikkumist. Pakuma ja aktsepteerima ausat ja konstruktiivset kriitikat arvamustele ja tööle, mis on seotud selle koodiga.
  • Vältima ja taunima Internet Society organisatsiooni seostamist isikute ja organisatsioonidega, kes käesolevat koodi rikuvad.

Mõtteid

Kokkuvõttes suhteliselt mõistlikud eeskirjad. Ära tekita kahju loodusele ega kaaskodanikele. Kui keegi eirab su professionaalset nõu teavita neid võimalikest tagajärgedest. Võimalda kõikidele kasutajatele samast Internetist osa võtta. Austa kasutajate privaatsust. Huvi konfliktid avalikustada... Huvitav on see, et autori õiguste austamise antud koodeksis piirdub teise töö oma tööna esitamise keeluna ja autori tunnustamisega, seadmata piire selle muutmise või muu otstarbelisele kasutusele. Ja viimaks lihtsalt pragmaatilised eetika koodeksi levitamise soovitused nagu ära suhtle ebaeetiliste inimestega ja julgusta teisi samadest reeglitest kinni pidama.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar