reede, 19. mai 2017

Privaatsus internetis - kas võimatu missioon?(Rühmatöö retsensioon)

Privaatsus internetis - kas võimatu missioon?

Autorid: Aleksandra Sepp, Merike Meizner, Alvar Suun, Jaak Vaher, Andres Tambek

Teema ajakohasus ja huvitavus

Üpris hea teema valik. Provokatiivne ja pilku püüdev pealkiri. Arvan, et privaatsus internetis jääb ajakohaseks vähemalt niikaua, kui meil seda misstahes vähesel määral veel on.

Teema valdamine

Mulje on rohkem üldistest allikatest kokku kleepitud produktist, kuid see võib tuleneda pigem töö, loomusest rühmaüritusena. Paremast toimetajast oleks kohe kindlasti abi olnud.

Loogiline ülesehitus

Privaatsuse plusside ja miinuste loetlemisel on veidike halvasti üles ehitatud. Plussides laskutakse kohe probleemidesse, nagu et ISP teab nii-või-naa kõike, mis sa teed jne. Ning miinustes ei ole täiesti selge kuidas privaatsus internetis identiteedivargusele kaasa aidata saab. Eriti anonüümsuse käsitluses, kui kõik on anonüümsed siis kellelgi pole identiteeti, mida varastada või vääralt kasutada.

Puudub plusside ja miinuste laiem analüüs. Tekst pigem oletab, et arvuline eelis annab plussidele võidu ning laskub privaatsust kaitsma selle ohtude kirjeldamisega. Oleks võinud rohkem rõhku privaatsuse kaitsmise vahenditele panna. The Onion Routeri osa läheb poole pealt üle muudele viisidele kuidas inimeste kohta infot on võimalik koguda.

Puudub korralik kokkuvõte kogu arutatule. Küsimuse vastutst küll arutatakse, kuid autorid lõpp-arvamuseni ei jõuagi.

Allikate kaalukus

 Allikatena on enamjaolt kasutatusel blogid ja muud veebiajakirjandus. Ning üks  tehnilisem uurimus nn. Paha Õuna rünnakust Tor võrgu vastu.

Stiil ja "jutujooks"

Stiililiselt kohati ebajärjekindel. Sissejuhatus on tugev tekitades huvi lugejas ja püstitades põnevaid küsimusi. Ülejäänud tekst varieerub lihtsalt nimekirjadest, kuni laialivalguvate plokkideni.

Vormistus ja keelekasutuse korrektsus


Viimane peatükk on liiga pikk. Oleks võinud temaatilisemalt kitsamateks peatükkideks lõigata.

Kirjutatu vastavust teemale

Autorid kalduvad veidike privaatsusest kõrvale võrdsustases seda anonüümsusega ilma mõttekäigu ühelt teisele viimata. Lootsin tekstist, veidike rohkem nüansi antud teemal. Nagu näiteks: Mis on see, mille vastu me oma privaatsust vahetame kasutades tasuta teenuseid?  Kui me ei tea, siis miks mitte? Miks ei ole kõik andmete kogumisega tegelevad firmad otsekohesed oma kavatsustes? jne.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar