neljapäev, 18. mai 2017

Paul Graham "Hackers & Painters" arvustus

Hackers & Painters: Big Ideas from the Computer Age (2004)

Raamatu autor: Paul Graham

Paul Grahami Hackers&Painters on kogum viieteistkümnest esseest, mis üritavad selgitavad arvuti maailma tava kodanikele. Riiklike koolide puudustest ja häkkimisest kui kunstist kuni startupide ning programmeerimis keelte disainini. Läbiv temaatika on intelligentsi potentsiaal väärtuse tootmisel. Suures plaanis võib teemad kolmeks jaotada. Kuidas mõelda mõtteid mida keegi teine ei mõtle, kuidas nendega raha teenida ja tööriistad mida selleks kasutada.

Mulle meeldis autori poolt pakutud viisid väljendamatute mõtete tuvastamiseks. Sest parim viis lahenda probleemi, mida keegi teine veel ei ole lahendanud on leida midagi originaalset. Ja eriti ei tohiks kohkuda keeruliste või raskete probleemide eest. Mida raskem probleem seda hinnalisem selle lahendus, eriti kui sa suudad seda lahendada ja teha nii, et see näib kerge.

Sellest tulenevalt nende lahenduste teostamine ärimaailmas. Väike äri saab võistelda suurtega just läbi uute võtete ja paindlikuse. Kui midagi on laialdaselt kasutusel nagu Java ei tähenda veel, et ta hea olekd või sobilik antud probleemi lahenduseks. Ja leides mõne sellise kitsaskoha Microsoft või Apple sarnastel tehnika hiiglaste tööviisis on väikesel ettevõtjal võimalus leida parem lahendus kiiremini.

Kõige rohkem huvi pakkus Lispi käsitlus raamatus. Selle algus Turingi masina alternatiivina teoreetilistes arvutustes. Ning selle omaduste suhteline võrdlus uuemate keeltega nagu Python või Ruby. Eriti huvitav on selle makrod, mis lasevad kirjutada programme, mis kirjutavad ise programme.

Raamat on kirjutatud suhteliselt muhedal ja kergesti seeditaval kujul. Autor ei karda humoorikaid metafoore ega muid mänglevaid kirjaviise, äratades huvi lugejas tehnilisemaid aspekte vastu nendega tüütamise asemel. 

Soovitaks julgelt kõigile, kes soovivad häkkerite maailma pilti piiluda. Ning teistele huvilistele, kes tahaks teada mida see tarkvara arendus endast suures plaanis kujutada võiks. Lugeja saaks põgusa ülevaate häkkerite maailmast. Annan raamatule binaar süsteemis 1-tähe.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar