laupäev, 13. mai 2017

Arendus- ja ärimudelid (Teema 10)

Tarkvara arendus- ja ärimudelid

Tarkvara arendusmudel

Tarkvara arenduse näiteks võiks olla Mozilla Firefox, mis kasutab vaba tarkvara arendusmudelit. Keskseks haldajaks on Mozilla sihtasutus, mis tegeleb rahaliste vahendite hankimisega ja Firefoxi põhi versiooni väljalaske ning kontrolliga. Suurem hulk tarkvara arendusest tehakse aga sadade vabatahtlike poolt üle kogu maailma.
Kommunikatsioon toimub Mozilla Developer Networki kaudu IRC ja uudistegrupi kaudu. Versioonihaldus vahendiks on Mercurial. Vealahendus Mozilla enda loodud Bugzillaga. Ning lisaks veel terve hunnik muid arendajate poolt loodud tööriistu.

Ärimudel

Võrgurakendus Spotify oleks päris hea näide kahe astmelisest Freemium mudelist. Preemium osa on kuumakse põhine ja tavaline ehk tasuta versioon on suuresti piiratud funktsionaalsusega ja kasutab finantseerimiseks põhiliselt reklaame. Vaba versioon on omakorda eristatud mobiili ja lauaarvuti vallas, muutes preemium konto mobiili kasutajatele ekstra atraktiivseks.
Mobiili versioonis on ainult võimalik esitlusloendeid luua ja artistide katalooge või esitlusloendeid kuulata segatud järjekorras, reklaamide ja muude lugudega segamini. Laua arvuti versioon lisab võimaluse kuulata kindlaid lugusi siis, kui soovid. Preemium versioon võimaldab kõrgema helikvaliteedi, eemaldab reklaamid ja vahe lood ning laseb lugusi alla laadida ilma neti ühenduseta kuulamiseks.

Programmi tasuta versioon on võimaldanud firmal levida laialt selleks, et leida need inimesed, kes on nõus nende teenuste eest raha välja käima.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar